Friday, 31 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE AREA JOHOR BAHRU ( KULAI, BATU PAHAT, KOTA TINGGI DAN KLUANG)

ASSALAMMUALAIKUM

 Berminat nak dapatkan supplement shaklee tapi tak tahu nak order kat sapa?? jangan risau awak-awak semua atau blogger reader boleh order dengan wawa sendiri dekat talian 017-7919722 .

  Wawa ialah pengedar sah shaklee and tinggal di Kluang JOHOR.  Mana yang berdekatan dengan saya boleh dapatkan suplement shaklee tanpa perlu pengeposan..jimat duit..


PENGHANTARAN/PENGEPOSAN TERTAKLUK KEPADA KAWASAN YANG ANDA DIAMI

SEMENANJUNG MALAYSIA: RM10 SAHAJA
SABAH/SARAWAK: RM 20 SAHAJA 

Jika korang beli banyak BARANG kos penghantaran dan pengeposan still SAMA!!! hanya dikenakan rm10 jugak bagi semenanjung


Lepas ni da tau nak order kat sapa.,, so tak pening-pening kepala pikir mana nak dapat supplement awesome ni

SHAKLEE DISTRIBUTOR: NURUL AZWA BINTI MOHD INDRA(WAWA)
NO TELEFON: 017-7919722 / 0167885402
EMAIL: wawaazwa94@gmail.com
 FBpage: NAMI HEALTH CARE BEAUTY SHOP
blog : namihealthcarebeautyshop.blogspot.com

PETUA NAK HILANGKAN SELULIT

SELULIT adalah musuh yang dalam diam menyebabkan kite merasa malu bile kita bersama pasangan kite kan?? so Bersedialah untuk mengucapkan selamat tinggal kepada selulit !!



Adalah dianggarkan hampir 90% wanita mempunyai masalah selulit. Gemuk atau kurus, kedua-duanya tidak dapat lari daripada masalah ini. Selulit sering muncul pada bahagian paha dan punggung. Ia terhasil daripada gumpalan lemak dan cecair. Biasanya ia berbentuk jaringan nipis yang mudah dilihat dan boleh disentuh. Kontraksi dan juga penyusutan serat membuatkan kesan selulit ini akan lebih ketara.

Berapa teruk rupa selulit anda bergantung kepada berapa banyak lemak dan cecair yang terkandung di dalam bahagian itu. Jika tubuh anda kurus atau menggelebeh, selulit akan lebih mudah dilihat. Sebenarnya melawan selulit memerlukan banyak usaha.

Cara-cara Bersenam

Jika anda memilih cara ini, ia tidak memerlukan masa yang lama. Mahu atau tidak, anda perlu menerima hakikat bahawa senaman adalah paling penting untuk menyingkirkan selulit. Senaman yang dilakukan secara konsisten boleh mengurangkan peratusan selulit yang ada pada tubuh anda. Antara senaman terbaik untuk melawan selulit ialah gerakan melompat kerana ia memfokuskan kepada bahagian paha dan punggung yang lebih mudah memerangkap selulit, kata Jon Denoris dari London Catalyst Health & Fitness. Denoris turut mencadangkan agar gerakan melompat ini turut digabungkan dengan beberapa gerakan lain yang membentuk tubuh yang mensasarkan kesemua otot kaki.

Latihan Kardio

Berikut adalah antara latihan kardio yang membantu anda membakar lemak. Denoris mencadangkan agar latihan ini dilakukan antara tiga ke lima sesi dalam seminggu. Pastikan setiap sesi mensasarkan bahagian tubuh yang berbeza. Hasilnya anda mampu membakar sejumlah 1,000 kalori seminggu dan boleh jadi juga sehingga 2,900 kalori jika anda sudah boleh membiasakan diri. Berikut adalah antara cara yang boleh anda praktikkan.

1. Latihan Daya Tahan Tubuh

Anda boleh berlari, mengayuh basikal, berenang mahupun berjalan kaki. Kunci utama untuk latihan ini ialah ia harus dilakukan secara perlahan-lahan dan anda boleh meningkatkan masa latihan sehingga 60 ke 90 minit. Lakukan latihan ini sekurang-kurangnya sekali dalam masa seminggu dan maksimumnya ialah tiga kali seminggu.

2.Latihan Berbukit

Carilah mana-mana kawasan berbukit yang selamat. Sebagai permulaan, anda boleh mencuba berlari, berjalan atau berbasikal dengan pantas selama 30 saat sahaja. Selepas lima minit melakukan aktiviti pemanasan, mulakan dengan mendaki bukit tersebut. Berjalan atau berlarilah secara perlahan-lahan.

Ulangi sebanyak enam ke lapan kali. Jika anda melakukan gerakan ini di gimnasium, silih gantikan latihan pantas 30 saat berjalan/berbasikal dan berlari ini dengan dua minit latihan penyejukan. Lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu tetapi usah melebihi dua kali seminggu.

3.Latihan Jarak

Anda boleh mencuba latihan ini dengan apa-apa sahaja gerakan yang anda gemari. Selepas selesai lima minit pemanasan, tambahkan tahap latihan mengikut kemampuan anda. Kekalkan keadaan ini sehingga lima minit atau selama mana yang anda tahan. Kemudian, kembali semula kepada fasa permulaan. Ulangi perkara ini sehingga tiga kali. Lakukan gerakan ini sekurang-kurangnya sekali atau dua minggu sekali. Usah melebihi kadar ini.

Thursday, 30 October 2014

TIMUN BAGUS UNTUK MASALAH KESIHATAN

assalammualaikum
 hari ni wawa nak cite pasal timun..kite biase tengok orang guna timun dalam masakan je kan?? tau tak timun juge boleh dibuat masker untuk muke.. menghaluskan dan menganjalkan kulit tau.

selain daripada itu wawa akan dedahkan khasiat timun ni

Timun adalah makanan seharian yang penuh khasiat dan boleh digunakan dalam pelbagai masakan atau boleh dimakan mentah begitu sahaja. Bila anda membeli timun pilih yang keras dan berwarna hijau gelap untuk mendapatkan kesegaran timun.




Timun memberikan khasiat seperti berikut:

1) Khasiat Timun Menghidrasi Badan Anda.
Jika anda terlalu sibuk untuk minum air, makanlah timun, ia akan menggantikan kehilangan air dari badan anda kerana timu mengandungi 90% air.

2) Khasiat Timun Menghilangkan Panas Badan dari Luar dan Dalam.
Makan timun untuk mengurangkan pedih ulu hati. Letakkan timun pada kulit untuk melegakan sunburn.

3) Khasiat Timun Membuang Toksin Dari Badan.
Cecair yang ada dalam timun bertindak seperti penyapu, menyapu keluar segala toksin dari badan anda. Amalkan makan timun selalu untuk menghilangkan batu dalam buah pinggang (kidney stone).

4) Khasiat Timun Membekalkan Keperluan Vitamin Harian Anda
Timun mempunyai sebahagian besar vitamin yang diperlukan oleh badan dalam sehari. Timun mengandungi vitamin A, B dan C, yang meningkatkan sistem imun badan, memastikan anda berseri dan memberi anda tenaga.
Jadikan timun lebih berkuasa dengan membuat jus timun campur bayam dan lobak merah. Jangan buang kulit  timun kerana ia mengandungi kira-kira 12% keperluan vitamin C harian anda.

5) Khasiat Timun Membekalkan Mineral Mesra Kulit 
Timun mengandungi kandungan tinggi kalium, magnesium dan silikon yang sangat berguna untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Sebab itu banyak terdapat rawatan spa yang berasaskan timun.

6) Khasiat Timun Membantu Dalam Penurunan berat badan dan Penghadaman
Disebabkan kandungan air yang tinggi dan kalori yang rendah, timun adalah sumber yang ideal untuk orang-orang yang ingin menurunkan berat badan. Gunakan timun dalam sup dan salad anda. Boleh juga dijadikan makanan ringan kegemaran anda, anda boleh makan potongan timun yang dicicah dengan yogurt rendah lemak.

 Mengunyah timun memberikan rahang anda senaman yang baik dan serat di dalamnya baik untuk penghadaman. Ambil timun sebagai makanan harian sebagai bantuan untuk sembelit kronik.

7) Khasiat Timun Memulihkan Mata 
Meletakkan kepingan sejuk timun adalah pemandangan biasa untuk kecantikan tetapi ia benar-benar boleh membantu mengurangkan bengkak di bawah mata dan keadaan bengkak kerana timun mempunyai ciri-ciri anti radang.

8) Khasiat Timun Melawan Kanser
Timun mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol. Tiga lignan yang kuat untuk mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuk kanser ovari, payudara, prostat dan kanser rahim.

9) Khasiat Timun Menyembuhkan Kencing Manis, Mengurangkan Kolesterol dan Mengawal Tekanan Darah
Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel-sel pankreas bagi menghasilkan insulin untuk manfaat kepada pesakit kencing manis.
Sebatian sterol dalam timun boleh membantu penurunan tahap kolesterol.
Timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium yang berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.

10) Khasiat Timun Menyegarkan Mulut
Jus timun boleh membantu menyembuhkan dan menyegarkan sakit gusi.
Untuk membunuh bakteria di dalam mulut dan untuk menyegarkan nafas, dapatkan kepingan timun dan tekan ke lelangit mulut anda dengan lidah anda selama 1/2 (setengah) minit, phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria di dalam mulut anda yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.

11) Khasiat Timun Menyihatkan Kuku dan Rambut
Keajaiban Silika, mineral dalam timun menjadikan rambut dan kuku anda lebih berkilat dan kuat. Sulfur dan silika dalam timun juga membantu merangsang pertumbuhan rambut anda.

12) Khasiat Timun Untuk Kesihatan Sendi, Melegakan Artritis dan Sakit Gout
Timun adalah sumber yang sangat baik untuk silika yang menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung. Apabila dicampur dengan jus lobak merah, timun boleh melegakan gout dan sakit artritis  dengan mengurangkan tahap asid urik.

13) Khasiat Timun Menyembuhkan mabuk (hangover)
Untuk mengelakkan sakit kepala pagi atau mabuk(hangover) anda boleh makan beberapa keping timun sebelum tidur. Timun mengandungi cukup vitamin B, gula dan elektrolit untuk menambah banyak nutrien penting dan mengurangkan tahap kedua-dua mabuk dan sakit kepala.

14) Khasiat Timun Menjaga Kesihatan Buah Pinggang
Timun merendahkan tahap asid urik di dalam badan anda dan dengan ini mengekalkan menjadikan buah pinggang yang sihat bila anda selalu mengambil timun.


PROMOSI OKTOBER SHAKLEE

ASSALAMMUALAIKUM..

hai semua.. wawa nak bagitahu malam esok hari LAST  nak dapatkan ESP and Mealshake dengan harga promosi..cepat cepat boleh pm or whatspp wawa 017-7919722.. nak tau manfaat ESP dengan lebih detail dekat ESP AWESOME..
harga promosi :rm 120
cepat2





MEALSHAKE tambah berat badan dengan perisa yang vanilla. Anak -anak pasti rasa suka. tengok ni ape yanga da kat dalam mealshake yang terbaik ni MEALSHAKE

Wednesday, 29 October 2014

BISNES PART OF MY LIFE

ASSALAMMUALAIKUM
hai semua.. wawa dok sebok post pasai produk shaklee yang awesome ni kan.. wawa tak explain macam mana wawa boleh involved dalam bisnes shaklee nihh..

Actually wawa da buat banyak bisnes,, semuanya fail..tapi bile wawa cube bisnes shaklee nih.. wawa letakkan goal nak berjaya and share experience at others..  once wawa join shaklee nih.,. wawa proud gile tengok master2 wawa mummy and shaklee distributor yang da berjaya even just suri rumah je tau..





BELUM CUBA BELUM TAU KAN??

rezeki masing-masing kan? so jom support wawa.. belilah shaklee dengan wawa..ehheheheh....


TESTIMONI VIVIK POWER

ASSALAMMUALAIKUM..

Malam ni wawa nak share pasal testimoni vivik.. sebelum ni wawa ade post pasal kebaikan vivik..sekarang ni wawa akan tunjukkan testimoni vivik yang mana pengguna ni menggunakan vivik untuk merawat penyakit diabetes.. dia jugak ahli shaklee tau.. kak idah wawa mintak izin post testimoni akak ye..ehhehehe :)


Okay korang boleh tengok kelebihan dan manfaat vivik dekat keistimewaan vivix shaklee memang awesome..jom order kat saya

FREE CONSULTATION
PRICE:RM 470.OO SAHAJA INCLUDE POSTAGE
PM SAYA 0177919722

PENGHANTARAN SELURUH MALAYSIA

Tuesday, 28 October 2014

CARA HILANGKAN PARUT JERAWAT

Anda tercari-cari bagaimana caranya untuk meghilangkan parut jerawat yang terdapat di muka? Anda berasa malu dengan pandangan orang sekeliling? Usah risau. Disini disertakan petua untuk menghilangkan masalah parut jerawat yang anda dialami.
Antara petua yang dapat dikongsikan disini ialah:
• Parut jerawat baru yang kelihatan hitam dapat diatasi dengan melakukan scrub untuk menanggalkan sel kulit mati. Lakukan scrub seminggu 2 kali atau mengikut peraturan pemakaian dan hasilnya kulit akan kelihatan sihat dan mulus.Tapi jangan lakukan scrub ketika kulit berjerawat dan meradang kerana ini akan menyebabkan radang menjadi semakin teruk.
• Selain itu, boleh menggunakan sabun yang mengandungi glikolic acid atau AHA, untuk menanggalkan sel kulit mati. Agar jerawat tidak berparut hitam atau berbekas , elakkan dari memicit jerawat kerana dapat merosakkan struktur kulit. Ini menyebabkan parut menjadi semakin gelap dan susah untuk dihilangkan.
Dapat tak? Jangan risau, ada lagi petua yang akan dikongsikan disini. Cuba tengok petua dibawah ini. Mungkin boleh membantu.parut muka
Petua Menghilangkan Parut Jerawat:
• Mula-mula ambilkan sedikit madu. Campurkan madu tersebut dengan bedak sejuk. Tekapkan bedak tersebut ke tempat yang ada kesan jerawat. Lakukan sekurang-kurangnya 2 hari sekali.
• Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Tempelkan pada parut jerawat.
• Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Keesokkannya, cucilah menggunakan air suam.
• Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.
• Rendam beberapahelai daun senduduk, sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu.
• Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.
Bagaimana dengan petua-petua tersebut? Diharapkan petua yang dikongsikan disini dapat membantu anda walaupun sedikit

VITA-C SHAKLEE DAPAT HILANG KAN BAU BADAN

ASSALAMMUALAIKUM

hai semuaa..ehhehe. korang pelik an betulKE VITA-C boleh hilangkan bau badan..memang boleh dan berkesan kerana setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid yang lebih dikenali sebagai VITAMIN C COMPLEX. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C didalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

MANFAAT DALAM VITA-C SHAKLEE

  • Membentuk Kolagen
    • Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu,ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
  • Memperbaiki Simptom Pendarahan
    • Kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
  • Peningkatan Sistem Imun
    • Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Ia juga meningkatkan  dan mengurangkan simptom flu dan selesema.
  • Memerangi Kanser
    • Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
  • Mencantikkan Kulit
    • Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukkan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.


 SID: NURUL AZWA BINTI  MOHD INDRA
NO TELEFON: 017-7919722
COD: JOHOR
PENGHANTARAN SELURUH MALAYSIA

Monday, 27 October 2014

ZIKIR ZIKIR HARIAN

ASSALAMMUALAIKUM..

 kite buat segmen kerohanian pulak yee.. kadang-kadang kite terlupa apa yang perlu kite buat selepas mendapat kebahagian.. Zikir adalah salah satu cara yang mana bibir kita takkan henti ingat kepada Allah dan kita sentiasa diberkati Allah..

wawa belek2 balik  muhasabah diri.. kenapa kite perlukan Allah time kite susah je?? kenapa time kita senang kite lupe Allah.. macam yang wawa cakap what we do,, what must do kite mesti back to Allah. Kat sini wawa selitkan zikir zikir harian agar kita bersama sama berada di bawah rahmat Allah. Insya Allah.. amin\

JUMAAT : YA ALLAH – 1,000 KALI, ALLAH HAMPIR KEPADA KITA, ALLAH BERI KITA SOLAT, ISLAM, RAJIN, SUKA, LAZAT, BERAMAL IBADAH, TIDAK MALU TUTUP AURAT BAGI PEREMPUAN.

SABTU : LAA ILAHA ILLA ALLAH – 1,000 KALI,
SENANG HATI, AMAN DAN TENTERAM.
AHAD : YA HAYYU YA QAYYUM – 1,000 KALI,
ALLAH HIDUPKAN KITA DAN BERI PELIHARAANNYA.
ISNIN : LAA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLA HIL ALIYYIL AZIM – 1,000 KALI,
SATU KALIMAT UMPAMA SATU BUKIT UHUD. BANYAK KALI SEBUT HILANGLAH SIFAT MENUNJUK-NUNJUK, KEJI, RIAK, TAKABBUR, SAYANGKAN DUNIA DAN SEBAGAINYA.
SELASA : ALLAHUMMA SOLLI ALA MUHAMMADIN ABDIKA WARUSULIKA NABIYYI WA UMMIYYI WA’ALA ALIHI WASOHBIHI WABARIK WASALLIM – 1,000 KALI,
ALLAH AMPUNKAN DOSANYA SATU TAHUN (KALAU NAK PENDEK SELAWAT KE ATAS NABI)
RABU : ASTAGHFIRULLAH AL’AZZIM AL-LAZI LAA ILA HA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUM – 1,000 KALI,
SATU KALI SEBUT HILANG SATU TITIK HITAM DALAM HATI KITA. SATU TITIK HITAM ADALAH DARI SATU DOSA, JIKA TIDAK MEMINTA MAAF (MENGHILANGKANNYA) WALAUPUN SEMBAHYANG,KITA AKAN MASUK NERAKA SELAMA MANA TITIK HITAM TERSEBUT BERADA DALAM HATI KITA.

KHAMIS : SUBHANALLAHIL AZIMI WABIHAMDIH – 1,000 KALI,
ALLAH AMPUNKAN DOSA SEBANYAK BUIH DILAUT, DAN SATU KALI SEBUT TUMBUH SATU POHON SYURGA UNTUK KITA DI TAMAN SYURGA.

 

SHAKLEE OMEGA GUARD MINYAK IKAN YANG TERBAIK

ASSALAMMUALAIKUM..

hai semua shaklee lover and blog reader.. hari ni wawa nak cerita pasal omega guard shaklee..Omega Guard ni minyak ikan terbaik di dunia tau..

Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut ikan sejuk (ikan sardin, mackerel,herring,anchovies) di perairan negara Jepun. Ia jugak bukan dari hati ikan tau.Omega guard adalah 3 kali lebuh tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk omega yang ada di pasaran. Omega Guard merupakan minyak ikan yang paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA, ALA dan banyak lagi.Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan HDA.


OMEGA GUARD SHAKLEE

KELEBIHAN SHAKLEE OMEGA GUARD

  • Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita.   
  • Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
  • Mencegah salur darah dari tersumbat
  • Omega 3 dapat mengelakkan strok
  • Mengekalkan tekanan normal darah
  • Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
  • Mengurangkan sakit kepala
  • Merendahkan kolestrol
  • Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
  • Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
  • Mengawal masalah obesiti
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
  • Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
  • Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
  • Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
  • Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi
  • Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak atau wanita yang lanjut usia.


Siapa Perlukan Omega GUARD??

  • Warga Emas
  • Pesakit Jantung
  • Wanita
  • Wanita yang telah melahirkan anak
  • Pesakit darah tinggi
  • Orang yang selalu lupa
  •  Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
  • Pelajar
  • Ibu menyusu
  • Ibu Hamil
  • Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus
MANA NAK DAPATKAN OMEGA GUARD TERBAIK NI??
SID: NURUL AZWA BINTI MOHD INDRA
TELEFON NUMBER: 017-7919722

Sunday, 26 October 2014

TELUR DAN KESIHATAN

ASSALAMMUALAIKUM..
 meh wawa share pasal telur dan kesihatan.. Siapa suka sarapan pagi makan telur separuh masak? Pastu letak kicap cair atau garam dan tambah sedikit lada putih. Kacau perlahan-lahan dalam mangkuk kecil, pastu hirup semasa tengah suam-suam kuku. Fuhh…memang layan habis kalau dapat makan pagi-pagi. Tak kisah lah makan kat kedai mamak ker, makan kat kedai mahal ker. Yang penting makan kat rumah adalah paling best. Kenapa? Sebabnya boleh pilih jenis telur, diyakini bersih dan jimat. Hehehe…
Cepat, mudah, ringkas dan yang penting berkhasiat. Kenapa wawa cakap berkhasiat? Jom kita tengok manfaat telur untuk kesihatan kita.

4 Khasiat Telur Untuk Kesihatan

khasiat telur


1. Khasiat Protein
Telur mengandungi khasiat protein yang bagus. Kebanyakan para atlet atau pun ahli bina badan mengambil telur sebagai sumber protein untuk membina otot. 1 biji telur yang besar menyediakan protein sebanyak 6g.
2. Sumber Vitamin B
Telur mengandungi khasiat vitamin B2 dan B12. Antara kebaikan vitamin B2 ialah dalam meningkatkan keupayaan metabolisme dan menukarkan sumber makanan yang kita ambil dalam bentuk tenaga. Manakala vitamin B12 pula membantu membina sel DNA dan sel-sel darah merah. Kesemua komponen vitamin B adalah sangat penting menggalakkan sistem saraf yang sihat.
3. Kandungan Anti-Oksidan
Kuning telur mengandungi 2 sumber antioksidan iaitu lutein dan zeaxanthin. Antara kebaikan lutein dan zeaxanthin untuk kesihatan ialah menjaga kesihatan mata. Walaubagaimanapun, kandungan lutein dan zeaxanthin bergantung kepada diet pemakanan ayam. (Eh, ayam pun ada diet pemakanan juga tau.. hehe..)
4. Sumber Mineral
Telur juga mengandungi khasiat mineral seperti selenium, molybdenum dan iodin. Mengikut laman World Healthiest Foods sebiji telur yang besar menyediakan 13.5mg of selenium, 7.5mcg molybdenum dan 23.7mcg iodin, hampir menepati standard cadangan keperluan diet harian. Telur juga mengandungi sumber iron yang penting untuk melancarkan perjalanan darah.

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN GARLIC SHAKLEE

ASSALAMMUALAIKUM WBT

hai semua pengguna shaklee and shaklee lover. korang meh aku nak citer pasal garlic shaklee .. tau tak garlic tu ape?? heheheh.. garlic tu bawang putih  tapi garlic daripada shaklee nih jenis yang premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas. nak tau lagi ape perbezaan dia dengan garluic biasa??  Garlic shaklee dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif
(tidak semua tablet garlic yang dijual kat luar tu ade allicin aktif).

GARLIC SHAKLEE


KEBAIKAN UTAMA GARLIC SHAKLEE

  •  Mengandungi Spearmint 
    • Mempertingkatkan sistem penghadaman and fungsi jantung 
  • Antibiotik Yang Selamat Dan Semulajadi
    • Garlic antibiotik semulajadi. ianya selamat untuk kegunaan jangka panjang untuk mempertingkatkan sistem imun badan , menghalang penyakit berjangkit seperti selsema ,kulat,kuman dan macam-macam lagi
  • Menghalang alergi
    • Mempertingkatkan penyakit berkait sistem imun seperti hidung yang sensitif, alergi, astma, selesema dan hepatitis. 
  • Mempertingkatkan Sistem Penghadaman
    • Formula uniknya mampu mempertingkatkan masalah berkaitan penghadaman seperti kembung perut,gastrik, ketidakhadaman . Garlic jugak mampu menentang bakteria H dan menghalang ulser gastrik.
  • Menurunkan Kolestrol
    • Menurunkan kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok dan penyakit koronari
  • Mencegah kanser
    • Membantu mengelak dan merawat kanser dengan mengurangkan bahan pencetusan kejadian kanser
  • Menstabilkan Glukos
    • Membantu menstabilkan glukos di dalam tubuh kita.
banyak kan khasiat garlic dari shaklee nih.. memang awesome tau..  mana nak dapat garlic shaklee nih hah.. meh :
SID: NURUL AZWA BINTI MOHD INDRA(WAWA)
NO TELEFON: 017-7919722
PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA
 

Saturday, 25 October 2014

TANDA- TANDA KIAMAT KECIL SUDAH LENGKAP

Tahukah korang dimana tanda-tanda Kiamat Kecil telah lengkap. Harus diingati dimana kita sudah pun ‘embrace’ kepada tanda-tanda kiamat besar secara tidak rasmi iaitu keluarnya Dajjal dan Yakjuj & Ma’juj. Kewujudan Yakjuj dan Ma'juj ini juga telah dibongkarkan oleh NASA penemuan tersebut mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai satu kaum primitif hidup 20 batu di bawah tanah.
Add caption
Dajjal telah pun keluar dan kini berada dalam peringkat ‘sehari sama seperti sebulan’ iaitu diluar dimensi masa manusia. Manakala Yakjuj & Ma’juj telah pun dibebaskan setelah Tembok Zulkarnain (dengan izin Allah) telah runtuh di Georgia.

Golongan mereka pada hari ini telah menjadi Ashkenazi Jews & Zionist! Golongan mereka yang terakhir akan keluar ialah selepas Dajjal dibunuh oleh Isa a.s. Hanya 8 tanda-tanda besar kiamat yang masih tinggal. Allahu A’lam.

1-Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik lah.a. katanya, Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Saya menghitung 6 perkara menjelang – hari kiamat.” Baginda menyebutkan salah 1 di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” – Sahih Bukhari.
2-Zina bermaharajalela.
“Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.” – Sahih Muslim.
Kalau korang tengok di Media bersepah pasal Zina tu yang keluar media yang tak keluar media lagi la banyak agak-agak masa korang tengah baca artikel ini ade berapa ramai yang tengah berzina di dunia ini.. Subhanallah!

3-Bermaharajalela alat muzik.

“Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka. ” Ada yang bertanya kepada Rasulullah saw; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah bermaharajalela bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah.
Ini memang tidak dapat nak dinafikan la alat muzik sememang nyer bermaharaja lela korang tengok la media sekarang, bersepah rancangan-rancangan musik dan program-program yang melalaikan.
4-Menghias masjid & membanggakannya.
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid” – Riwayat -Nasai.
Korang lihat dekat negara kita sendiri sudah, berapa banyak masjid yang berhiasa tesergam indah? Bahkan sekarang ini menara di Mekah jugak sudah seperti menjadi kebanggaan buat kita betapa tinggi nyer.
Sebab Nabi Muhammad SAW penah menyebutkan:
“..apabila engkau melihat orang yang tidak berkasut, tidak berpakaian, miskin, pengembala kambing berbangga-banga menegak dan meninggikan bangunan.” SubhanAllah!
Seperti mana yang kita lihat sekarang tanda kiamat di tepi Kaabah jer iaitu Menara Jam Di Raja Mekah. Dimana tao juga pernah mengeluarkan artikel tentang Menara jam Mekah pelengkap tanda Kiamat.
5-Munculnya kekejian.
“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” – Riwayat Ahmad dan Hakim.
6-Ramai orang soleh meninggal dunia.
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran” – Riwayat Ahmad.


7-Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

“Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia”
- Riwayat Thabrani.
8-Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.” – Riwayat Ahmad.
9-Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah lah.a. “Di antara tanda-tanda telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian2 wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”.
Ini pon sudah menular di negara kita.. lihatlah artis-artis sekarang berpakaian tetapi telanjang pakaian tak cukup kain.
10-Bulan sabit kelihatan besar.
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.”
- Riwayat Thabrani.
11-Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita.
“Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu” – Sahih Muslim.
Zaman sekarang nie kita sukar untuk membezakan dan keliru samaada berita yang di sampaikan tersebut adalah benar ataupun tidak.
12-Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.
“Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” – Riwayat Ahmad.

13-Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai” – Sahih Muslim.
Apakah arab akan kembali menjadi padang rumput semula seperti mana pernah di lakonkan dalam cerita The Mummy : Scorpion King ?
14-Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.
“Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti ‘bulu merpati’ yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga.” – Sahih Abu Daud &  Nasai.
Haaa.. yang ini sudah banyak berlaku bak yang jauh dan dekat mungkin terdapat di kalangan sahabat atau keluarga korang juga melakukan seperti ini.
15-Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam.
“Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya).” – Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.

Kini, Kita hanya menuggu saat tibanya..
Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”. Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
(H.R Muslim).
Keterangan:
Sepuluh tanda-tanda qiamat yang disebutkan Rasulullah saw. dalam hadis ini adalah tanda-tanda qiamat yang besar-besar, akan terjadi di saat hampir tibanya hari qiamat.
Sepuluh tanda itu ialah:
1. Dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir.
2. Dajjal yang akan membawa fitnah besar yang akan meragut keimanan, hinggakan ramai orang yang akan terpedaya dengan seruannya.
3. Binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt.
4. Matahari akan terbit dari tempat tenggelamnya. Maka pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa. Sepertimana nasa juga mengeluarkan kenyataan dimana suatu hari nanti matahari akan terbit di belah BARAT!
5. Turunnya Nabi Isa alaihissalam ke permukaan bumi ini. Beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahadi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.
6. Keluarnya bangsa Ya’juj dan Ma’juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.
7. Gempa bumi di Timur.
8. Gempa bumi di Barat.
9 .Gempa bumi di Semenanjung Arab.
10. Api besar yang akan menghalau manusia menuju ke Padang Mahsyar. Api itu akan bermula dari arah negeri Yaman.
Mengikut pendapat Imam Ibnu Hajar al-Asqalani di dalam kitab Fathul Bari beliau mengatakan: “Apa yang dapat dirajihkan (pendapat yang terpilih) dari himpunan hadis-hadis Rasulullah Saw. bahawa keluarnya Dajal adalah yang mendahului segala petanda-petanda besar yang mengakibatkan perubahan besar yang berlaku dipermukaan bumi ini. Keadaan itu akan disudahi dengan kematian Nabi Isa alaihissalam (setelah belian turun dari langit). Kemudian terbitnya matahari dari tempat tenggelamnya adalah permulaan tanda-tanda qiamat yang besar yang akan merosakkan sistem alam cakerawala yang mana kejadian ini akan disudahi dengan terjadinya peristiwa qiamat yang dahsyat itu. Barangkali keluarnya binatang yang disebutkan itu adalah terjadi di hari yang matahari pada waktu itu terbit dari tempat tenggelamnya”.
MAKA BERSEDIALAH WAHAI UMAT ISLAM..

CINCH ENERGY TEA MIX

Assalammualaikum wbt

Sapa tau cinch energy tea tu ape?? hah,, cinch energy tea ni minuman ringkas untuk  mereka yang berdiet tau.

Kebiasaannya, Cinch Energy Tea Mix di suggest dalam SET SLIMMING Shaklee.

Cinch Energy Tea  membekalkan TENAGA kepada yang tengah dalam proses DIET SIHAT untuk slimming.

Cinch Energy Tea Mix diekstrak dari pelbagai TEH terpilih seperti Matcha Green Tea, Red Tea Extract, White Tea & Rooibos Red Tea.

CINCH ENERGY TEA MIX


 KEBAIKAN CINCH ENERGY TEA MIX

  •   Penggalak TENAGA semulajadi. 
  • Ditambah dengan TAURINA - meningkatkan tenaga dan ketahanan badan.
  • Pilihan ALTERNATIF terbaik menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh.Tanpa Gluten, Tanpa perisa, pewarna dan bahan pemanis TIRUAN.
Bagi saya, Cinch Energy Tea Mix ni sebenarnya sesuai untuk semua golongan. Bukan hanya KHAS untuk DIET program sahaja. Kenapa wawa cakap mcm tu??kerana Cinch Energy Tea Mix ni sebenarnya PEMBEKAL TENAGA SEMULAJADI. Ia memang sesuai untuk individu yang aktif berkerja & yang selalu OT... Cinch Energy Tea Mix ni sgt2 membantu... ^_^

APA ITU Cinch Energy Tea Mix?

:Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang power
 :Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat. Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman.


KENAPA Cinch Energy Tea Mix?
  •   Selamat, peningkatan tenaga semulajadi. Diminum secara panas atau sejuk. 
  • Merupakan alternatif minuman bergula dan kopi terbaik.
  • Peningkatan tenaga segera.
  •  Bungkusan mudah bagi setiap satu hidangan.
  • Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

KEBAIKAN dan KHASIAT Teh Putih,Teh Merah dan Teh Hijau

 
1. Rendah Kandungan Kafein (Teh Putih)
2. Tinggi AntiOksidan
3. Mencegah Kanser
4. Bantu rendahkan tekanan darah tinggi
5. Mengurangkan kolestrol
6. Melindungi jantung dan peredaran darah seluruhnya
7. Menguatkan tulang
8. Antibakteria dan antiviral
9. Menggalakkan kulit yang sihat
10. Mengurangkan gula dalam darah. Bantu kurangkan gejala kencing manis
11. Meningkatkan metabolisme dan menggalakkan badan untuk membakar lebih banyak lemak
12. Baik untuk pencernaan .boleh mengelakkan cirit birit
13. Bantu lawan penyakit seperti athma dengan mengembangkan saluran pernafasan.



MANA NAK DAPATKAN CINCH TEA ENERGY MIX??

 
SID: NURUL AZWA BINTI MOHD IND
NO TELEFON: 017-7919722
FREE CONSULTATION
PENGHANTARAN SELURUH MALAYSIA

Friday, 24 October 2014

CAROTOMAX PENAWAR MATA RABUN

ASSALAMMUALAIKUM WBT

hari ni wawa nak share macam mana nak pulihkan masalah yang rabun.. mata yang bermasalah amat memberi masalah yang besar kepada kita. rabun jauh atau rabun dekat menghalang pemandangan kan. so wawa nak share macam mana nak kurangkan atau pulihkan masalah mata.

CAROTOMAX

KEISTIMEWAAN CAROTOMAX?

  • Campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap.
  • Berasal daripada buah-buahan pokok kelapa sawit dan alga dunaliellasalina.
  • Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
  • Dilengkapi Antaxanthin 
APA PULAK ITU ANTAXANTHIN???

ANTAXANTHIN adalah sejenis Caratenoid yang merupakan sumber anti-oksidan dan anti-radang terbaik dan menghalang radikal bebas dan mencegah tisu badan dirosakkan oksida.

APA MANFAAT CAROTOMAX??

  • lebih selamat dari vitamin A – pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti., saintis menemui beta karotena marupakan satu prekursor vitamin A dan merupakan selamat untuk mengambilan.
  • mempertingkatkan penglihatan – mempertingkatkan masalah penglihatan seperti rabun malam, rabun dekat, presbyopic, astigmatism, mata kering, kelesuan mata, glaucoma, kataraks, eye bags dan gegelung hitam di mata.
  • meredakan penyakit kulit – pengambilan yang banyak akan melegakan masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, jerawat, akne. Penggunaan luaran untuk merawat pustule, scabies, akne, ulser kulit.
  • melindungi epithelial – ia memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, merawat ulser saluran usus.
  • melawan kanser dan oksidasi – pengambilan kerap beta karotena mengukuhkan sistem imun, melanbatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ini akan mengurangkan risiko kanser, terutama kanser paru-paru dan payudara. Is juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.
  • menghalang infeksi – merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru seperti batuk, hepatits, asthma, flu dan selesema.

APA YANG ADA DALAM CAROTOMAX???

  • alpha carotene – untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.
  • beta caritene – membaiki kulit, cepatkan penyembuhan luka, tingkatkan sistem imun, kurangkan risiko kanser usus, payudara dn prostat.
  • lycopene – antioksida, halang penuaan organ, untuk pelihara serviks, kitaran jantung dan sistem imun, kurangkan penyakit prostat.
  • astaxanthin – melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL
  • lutein – menghalang katarak, glaukoma
  • zeaxanthin – melindungi mata, mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endometrial dan serviks.

 SIAPA YANG PERLUKAN CAROTOMAX??

  • Individu bermasalah rabun
  • Individu yang ingin kekalkan kesihatan mata
  • Individu yang ingin kesihatan badan yang menyeluruh
  • Pesakit arthritis
  • Atlet
  • Sesiapa sahaja kecuali ibu hamil

MANA NAK DAPATKAN CAROTOMAX??

HUBUNGI WAWA DI 017-7919722
PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA


 



CARA HILANGKAN SEDU

ASSALAMMUALAIKUM WBT
wawa nak share macam mana nak hilangkan sedu..
Sedu, orang putih panggil "hiccup". Kadang-kadang, tengah seronok kita borak-borak dengan kawan, tiba-tiba kita 'Hik, hik', tersedu. Grr, sangat la irritating kan?
Dan, macam2 cara manusia ni nak hilangkan sedu. Ada yang tahan nafas, minum air, ketuk2 dada. Ada jugak yang sampai dok menonggeng. Frust sebab sedu tak hilang-hilang. Haha.. Kesian.


Orang dewasa nie jarang sedu, selalunya bayi atau budak-budak kecil selalu sedu. Orang tua-tua kata tu tandanya nak cepat besar dalam erti kata lain, pertumbuhan berlaku. Betul atau tidak entah la. Wawa sendiri sendiri belum jumpa fakta sains yang dapat mengesahkannya. Cuma sekiranya bayi anda sedu,  orang tua2, suruh letakkan perca kertas atau keratan tisu yang dibasahkan dengan air kemudian letakkan di dahi bayi. 

Antara punca-punca yang dapat dikenalpasti berlakunya sedu ialah:

  • Menelan terlalu banyak udara
  • Ketawa yang melampau (selalu nye ni la yang menjadi punca utama sedu), kurangkan ‘haha’ maka kuranglah ketawa.
  • Makan secara lahap
  • Berasa bimbang
  • Rasa Teruja yang teramat
  • Merokok
  • Mengambil alkohol secara berlebihan

    Punca-punca berlakunya aktiviti sedu sudah kita ketahui, maka tibalah masanya untuk dibongkarkan tips rahsia yang tak rahsialagi tentang bagaimana untuk menghilangkan sedu, tips ini sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak mumayyiz saja, jangan cuba pada bayi anda pula. Tips menghilangkan sedu yang dimaksudkan adalah seperti di bawah:


    1. Tahan Nafas selama 10 saat dalam keadaan anda bersandar atau baring
    -Ini adalah cara yang paling mujarab. Tujuannya adalah supaya kita berada dalam keadaan tenang dan mengawal pernafasan.


    2. Urut bahagian atas atau belakang langit – langit mulut
    -Cara ini mungkin nampak agak pelik sikit tetapi ianya membantu juga. Hal ini kerana dengan mengurut di bahagian langit – langit, ia akan merangsang saraf vagus yang akan menyebabkan tindak-balas pada diafram. Gunakan kapas cotton – tipped applicator.
    3. Minum segelas air sejuk dengan segera
    Cara ini antara cara yang paling popular untuk diamalkan. Sama sahaja dengan kaedah di atas, fungsi air akan merangsang saraf vagus sekaligus membuatkan kita melupakan sedu untuk seketika.


    4. Bernafas di dalam beg plastik dalam tempoh 2 ke 3 minit
    Kaedah ini bertujuan agar kita dapat bertenang serta mengawal pola pernafasan. Tapi anda tidak di galakkan dilakukan di tempat awam kerana dikhuatiri anda di anggap mengalami masalah mental pula.. (orang yang lelah secara tiba-tiba juga boleh guna teknik ini)

    5. Bersendawa
    Dengan bersendawa, ia akan menghalang udara yang masuk yang menjadi sebab sedu berlaku. Pengambilan air berkarbonat yang bergas seperti 100 plus, pepsi dan sebagainya mampu menyebabkan anda bersendawa seketika.

 

Thursday, 23 October 2014

CARA NAK HILANGKAN SAKIT KEPALA

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T


Sakit kepala amat menggangu kita.siapa yang tak pernah sakit kepala kan?? setiap kali sakit kepala je konpem konpem amik panadol kan?? tetapi hari ni wawa nak share petua petua nak hilangkan sakit kepala nih..



1) Minum air sebab ada kemungkinan badan kita kekurangan air. Jadi kita perlu minum beberapa gelas air untuk memastikan badan kita rasa segar semula dan sakit kepala akan hilang sedikit demi sedikit.

2) Tenangkan fikiran untuk seketika. Pejam mata dan rehatkan minda. Boleh juga pasang lagu yang sentimental ataupun lagu yang mententeramkan jiwa untuk memberikan aura ketenangan. Sebab kalau badan letih dan stress pun boleh mengakitbatkan sakit kepala.

3) Urut kepala dengan perlahan. Boleh juga menggunakan minyak angin. Sapu sedikit minyak angin pada kepala dan urut dengan menggunakan hujung jari.

4) Lekatkan pelekat cool fever di kepala. Cara ini dapat menyejukkan dan menarik haba panas yang mungkin menjadi penyebab kepada sakit kepala yang dialami.


















KHASIAT UTAMA HERBA LAX

HERBA-LAX
Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.*
Bagi menangani kesulitan membuang air besar, Herb-LaxTM yang lembut boleh membantu.
Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa).  Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


KHASIAT UTAMA HERBA-LAX

  • Pembersihan najis yang tersekat
  • Merangsang usus mempercepatkan proses pembersihan secaralembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita.
  • Membantu masalah sembelit
  • Tindakan pembersihan yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit
  • Mengempiskna perut
  • Ia membantu menguirangkan atau memberi kepejalan kepada perut .Sesuai di ambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas sebagai minuman teh herba.


 CARA MAKAN YANG BERPANJANGAN

* Untuk kesihatan yang berpanjangan  : 2 kali seminggu ( 4 biji setiap kali sebelum tidur)
* Untuk pembersihan usus / detokfikasi , melawan kanser, dan mengawal berat badan  : 2 kali sehari ( 3 biji seriap kali selepas makan dan sebelum tidur)


CARA NAK DAPATKAN ??


=============================================================

SID: NURUL AZWA BINTI MOHD INDRA(WAWA)

NO TEL: 017-7919722(WHATSPP&TELEGRAM)

FREE CONSULTATION

PENGHANTARAN SELURUH MALAYSIA

=====================================================

Wednesday, 22 October 2014

CARA MUDAH NAK MENGHAFAL AL-QURAN

ASSALAMMUALAIKUM..
HAI SEMUA..WAWA NAK SHARE PASAL CARA NAK HAFAL DENGAN MUDAH.. WAWA MALAS NAK KECIKKAN TULISAN..EHEHEHHE  ..RAMAI ORANG SEKARANG LEBIH CENDERUNG HAFAL LAGU BERBANDING AL-QURAN KAN?? SO ADA CARA MUDAH MACAM MANA NAK HAFAL AL-QURAN.


1. berapa ayat kena hafaz?
hafaz 3 AYAT SAHAJA setiap hari. haa. amacam?
boleh hafal 1 ayat sahaja di sebelah pagi. kemudian 1 ayat di sebelah petang. baki 1 ayat lagi di sebelah malam.
2. bila kena test bacaan?
dalam solat. tak kiralah solat berjemaah atau berseorangan. test 1 ayat dalam solat zohor misalnya. ada 4 rakaat, kan? so boleh ulang sebanyak 2 kali atau 4 kali ikut suka. test ayat seterusnya dalam solat seterusnya. ulangkan ayat pertama tadi bersama ayat kedua. gabungkan. untuk solat sebelah malam. gabungkan ketiga tiga ayat. ulangkan sampai lancar.
selesai sahaja 1 juzuk hafaz, SILA TUNGGU dulu seminggu atau dua minggu sebelum ke juzuk seterusnya. dalam masa seminggu dua tu, sila ulang dan ulang dan ulang juzuk yang telah dihafal tu sampai cair dalam kepala dulu. sebab nanti lepas kita hafal juzuk baru, juzuk yang lama ini mesti digabung baca lagi. so, beban hafazan semakin banyak dan berat setiap kali beralih juzuk. sebab tu kena cairkan betul betul.
3. tips untuk mantapkan lagi?
sebelum tidur, tulislah ayat Al-Quran yang dah berjaya hafal tu dalam buku tulis. simpan baik baik buku tu. sambil tulis sambil lancarkan lagi. ohh. solat taubat cantiklah kalau buat setiap hari. dosa banyak, kan? mohon ampun, berkurang dosa. dosa kurang, lagi mudah hafaz.
4. tips supaya tak salah tajwid?
pilih bacaan dari Qari yang anda suka. misalnya kalau suka Syeikh Misyari, download dan dengar bacaannya. kemudian, TIRU BULAT BULAT cara sebutan dan bacaannya melalui pendengaran. ulang ulang dengar 1 ayat. handphone canggih canggih tu gunalah untuk replay banyak kali. cuba bacakan depan ustaz atau ustazah untuk perbetulkan lagi bacaan. jangan malu walaupun dah tua. biasalah belajar.
5. tips supaya lebih jitu dan rapi hafazan?
perdengarkan (tasmik) hafazan kepada sesiapa sahaja. bagi dia pegang Al-Quran untuk dia semak. suruh ayah mak dengar boleh, suruh kawan boleh. suruh bos tempat kerja pun boleh. siapa saja pun boleh. seronok. orang yang baca dapat pahala. orang yang dengar pun dapat pahala. sharing is caring!
6. bila nak habis?
kita bukan sekolah tahfiz. jadi, kenapa nak cepat habis? nak dapat sijil ke? jadikan hafazan ni hafazan sepanjang hidup. sepanjang hayat. rutin.
ada lebih kurang 6000 lebih ayat Al-Quran untuk dihabiskan. kalau nak dibuat kira kira, lebih kurang 5 atau 6 tahun maka habislah hafazan kamu.
"what?!! 5 atau 6 tahun?! bapak lama!" ehh. sekarang umur berapa? 5 atau 6 tahun lepas waktu disia siakan dengan apa? 6 tahun akan datang nak sia siakan juga? ubahlah. bukan lambat atau cepat habis yang kita nak. tapi ayat ayat Al-Quran tu biar melekat kuat dalam jiwa dan ingatan. buat apa cepat habis, tapi tak ingat apa pun lepas tu. biar mati dalam keadaan hafaz Al-Quran. mati dalam keadaan tiada satu hari pun miss baca Al-Quran. dapat amalkan seluruh dalam Al-Quran lebih baik. bila hidup dengan Al-Quran tiap hari, yang berdamping dengan kita adalah malaikat. hati mulai bercahaya. wajah pun nampak ada nur. tenang.
and hafaz dengan cara ni tak terikat dengan rules.
cuma kalau boleh, makin kita hafal, makin kuranglah buat maksiat.
sikit sikit, lama lama jadi bukit.
sambil tunggu bas ke sambil drive pun boleh hafal 
 
 CC:buku rujukan..ehhehehehe

VITA LEA IRON FORMULA

ASSLAMMUALAIKUM WBT

hai semua warga blogger...sihat?? wawa akan berusaha sehingga blog wawa ade kat top3 google..ehheheh...meh laa baca entry yang wawa update..heheheh.. sekarang wawa nak share pasal produk shaklee multivitamin nih.. namanya VITA LEA

APAKAH VITA-LEA??

VITA LEA adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta didunia tau..Dulunya dikenali sebagai VITALIZE-MINERAL..panjang sangat nak sebutnye..disingkatkan pulak kepada VITA-MIN.. hah..perkataan vitamin yang disebut sebut sampai sekarang tu berasal dari shaklee tau.
Dek kerana teknologi terkini yang semakin canggih telah mengubah bentuk vitamin dari cecair pada 90 tahun dahulu kepada bentuk tablet yang dikenali VITA-LEA. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian yang lengkap yang diestrak daripada sayuran dan buah buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana yang disarankan oleh RDA.

VITA-LEA IRON FORMULA

 

KANDUNGAN VITA-LEA SHAKLEE

  • Tablet Vita-Lea ini disaluti dnegan serbuk nutrisi (spirulina).
  •  Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks yang disebut sebagai EXPLO-TAB
  • Ia merupakan tablet multivitamin yang paling cepat larut dalam air dan juga tubuh manusia .Mineral yang terkandung didalamnya juga mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas dalam usus kecil.
  • Ujian klinikal juga trelah membuktikan dengan pengambilan VITA-LEA SHAKLEE selama setahun boleh mengurangkan risiko mudah jatuh sakit sebanyak 65%.
  • VITA-LEA telah dipilih oleh CENTRE FOR SCIENCE di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam public INterest pada tahun 2000.


KHASIAT UTAMA VITA-LEA SHAKLEE

  1. PENAMBAH TENAGA SEGERA: memberikan kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
  2. PELENGKAP NUTRISI: Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat diet ynag tidak seimbang terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran dan anemia
  3. METABOLISMA: Sangat membantu dalam sistem stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.
  4. MELINDUNGI ORGAN: Melindungi fungsi buah pinggang, hati dan jantung.

MANA NAK DAPATKAN VITA-LEA SHAKLEE???

FREE CONSULTATION

SID: NURUL AZWA BINTI MOHD INDRA(WAWA)

NO TELEFON: 017-7919722(WHATSPP&TELEGRAM)

PENGHANTARAN SELURUH MALAYSIA


Tuesday, 21 October 2014

PETUA KEMPISKAN PERUT

Assalamua'laikum.
Nak kuruskan badan? Nak kempiskan perut? Kena tahu cara yang betul dan berkesan! Inilah realitinya. Kita nak tampil lebih kurus dan ramping. Apa jua sebabnya, kita letak belakang. Apa yang lebih penting ialah bagaimana caranya? Apakah ada cara yang betul-betul ajaib boleh kurangkan berat badan 10 kg dalam seminggu? Bunyi macam terlampau sangat, kan? Apa guna kita tiba-tiba kurus, lepas tu mungkin kita jatuh sakit akibat cara kuruskan badan yang tak betul. Siapa yang susah? Diri sendiri dan orang tersayang juga.

Anda mungkin antara mereka yang terbangun pada waktu malam kerana teringat masalah masalah berat badan. Nak pergi gym, mahal! Nak pergi amalkan diet yang seimbang tak berapa nak pasti, kan? Apatah lagi nak amalkan senaman yang benar-benar berkesan untuk kuruskan badan. Apakah anda mengalami situasi sebegini? Jika YA, tahniah kerana anda berada di tempat yang betul sekarang! Teruskan membaca...

Apa cara nak kuruskan badan dengan betul dan berkesan?

Cara yang paling selamat nak kuruskan badan, nak kempiskan perut mahupun nak dapatkan pinggang yang kembali ramping hanyalah 1 cara iaitu tiru cara orang yang dah berjaya kuruskan badan. Kalau kita asyik beli ubat itu, ubat ini...takde sudahnya. Jika kita tak tahu asas nak kurangkan berat badan. Ubat sekadar supplemen bukan penyelesaian hakiki. Saya kongsikan 2 panduan bagaimana anda boleh mulakan langkah untuk kuruskan badan hari ini juga!

Ada 2 cara kuruskan badan yang berkesan!

Saya kongsikan kepada anda 2 cara untuk kuruskan badan tanpa ubat langsung! Anda boleh teruskan membaca kedua-dua cara ini. Ingat yer, nak kuruskan badan, nak turunkan berat badan walaupun sekilo perlukan penjagaan pemakanan yang seimbang. Senaman kena juga dibuat tapi tidak bermakna anda perlu terus berlari, berjoging 10km hari ini juga! Jangan sempitkan ruang untuk anda berubah dengan "menakutkan" minda dengan perkara yang terlampau ekstrem.

Jom saya kongsikan panduan yang boleh anda baca dan tiru bulat-bulat. InsyaAllah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya untuk kuruskan badan anda.

TIRU TEKNIK RAHSIA BAKAR LEMAK DENGAN PANTAS!

cara nak kuruskan badan kempiskan perut dengan betul
TESTIMONI

Untuk itulah, saya kongsikan kepada anda cerita sebenar yang dialami sendiri oleh rakan saya. Dulu-dulu, dia ni memang gempal. Chubby gitu. Berat masa tu, lebih 86 kg. Dia ni pun macam anda jugalah. Mencari cara nak kuruskan badan. Macam-macam cara dia cuba untuk turunkan berat badan. Akhirnya, selepas dia buat itu, buat ini. Baca itu dan ini. Akhirnya dia berjaya turunkan berat badan sebanyak lebih dari 14 kg! Berat badan dia sekarang dalam keadaan terbaik! Tengok gambar dibawah.
Dia ni, takde tahan lapar semata-mata nak kurus. Habis tu, macam mana dia kuruskan badan? Sebenarnya, antara anak kunci untuk kuruskan badan ialah tahu tentang satu benda iaitu KALORI.
Betul. Setiap apa yang kita makan, ada jumlah kalorinya. Kalau kalori ni tak dibakar, ianya akan bertukar menjadi lemak yang disimpan dalam badan kita. Dah lama 'ternak' lemak, itulah sebabnya lemak tu payah nak dibuang dan dibakar. 
Cara nak buang/bakar lemak degil? Ada caranya. Rakan saya ni akan tunjukkan cara yang berkesan untuk bakar lemak dengan pantas. Tak perlu tahan lapar semata-mata nak kurus. Siap boleh makan nasi semasa anda amalkan diet seimbang! 
Cara ambil menu makanan yang betul dan senaman kardio. Ini antara benda yang anda akan belajar. Jangan risau, kalau tak faham, rakan saya ni akan bagi penerangan dan sesi konsultasi kepada anda. Janji anda ikut apa yang dia sarankan.